Vervulling met de Heilige Geest

Goede morgen, luisteraars,

Uit het Nieuwe Testament lees ik vanmorgen samen met u één vers, en wel uit de brief van Paulus aan de Galaten, vers 22 van hoofdstuk 5 . Daar staat het volgende: De vrucht van de Geest is…..liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Drie weken geleden was het Pinksteren, en met Pinksteren gedenken we dan altijd, dat de Heilige Geest tweeduizend jaar geleden uitgestort is en de Kerk geboren is,  ook wel genoemd de Gemeente van Jezus Christus. Petrus verklaarde op die dag, dat, nadat we tot bekering gekomen zijn en ons hebben laten dopen in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden, dat we dan de gave van de Heilige Geest zouden ontvangen. En Jezus Zelf zei eerder al, dat, als de Heilige Geest over ons komen zou, dat we dan kracht zouden ontvangen.

Laten we even kijken naar de uitwerking van de uitstorting van de Heilige Geest. In de eerste plaats zei Jezus dus, dat we kracht zouden ontvangen. Wat hield deze kracht in?

* Hij zei, dat Zijn volgelingen getuigen zouden zijn; ze zouden kracht ontvangen om Zijn getuigen zijn; deze kracht om te getuigen is niet alleen weggelegd voor Zijn discipelen in die tijd, maar ook voor de  gelovigen, die door hen tot geloof gekomen zijn; en ook wij zijn door getuigenissen van anderen tot geloof gekomen. Dus die kracht, waarvan Jezus spreekt, geldt ook voor ons. En ook wij zijn dus geroepen om de blijde en goede boodschap van het Evangelie van Jezus Christus uit te dragen, en de Heilige Geest geeft ons de kracht om dat te doen. Het gevolg is, dat het Evangelie op al de vijf continenten van deze wereld bekend gemaakt is, soms onder moeilijke omstandigheden, onder vervolgingen, enz. Maar de Heilige Geest is altijd getrouw geweest, aan gelovigen die hun roeping volgden. Evenwel: de zogenaamde Grote Opdracht om de gehele wereld te bereiken is helaas nog steeds niet voltooid.

* Maar ik wil het vanmorgen even over een ander aspect van de uitstorting van de Heilige Geest hebben; er is namelijk nog een doel dat de Heilige Geest voor ogen staat: onze reiniging. Onze zonden zijn vergeven, dat weten we, maar de Heilige Geest wil ons van binnen uit vernieuwen, ons denken vernieuwen, b.v. waar in het verleden haat en veroordeling naar anderen toe in ons hart was, wil Hij liefde brengen; waar bitterheid eilige Geeeover onze omstandigheden de boventoon in ons leven voerden, wil de Heilige Geest blijdschap, vrede en geduld geven, en zo kan ik doorgaan. De Heilige Geest gaat een grondig werk van binnenuit in ons leven doen; Hij wil ons een  diepe  vernieuwing in ons zieleleven teweegbrengen. Waren wij vóór de wedergeboorte deel van de zondige natuur, na de wedergeboorte zijn we deel van de goddelijke natuur geworden, een nieuwe schepping waar de zonde geen heerschappij meer over ons leven zal voeren; natuurlijk kunnen  we toch nog zondigen, maar dan is de Heilige Geest er als de kippen bij om ons van die zonde te overtuigen, en het mooie is dan, dat Gods Woord zegt: Als wij onze zonden belijden, Hij (d.i. Jezus) is getrouw om ons de zonden te vergeven, en ons van alle ongerechtigheid te reinigen.

De vraag is natuurlijk: Willen wij met de Heilige Geest samenwerken? Willen wij Hem toelaten om ons te veranderen en te vernieuwen? Het zal niet altijd makkelijk gaan om bepaalde dingen af te leggen, bij voorbeeld om je kritiek op anderen los te laten en over te geven aan Hem. En soms doet het pijn, maar Johannes de Doper sprak al van het vuur van de Heilige Geest. Hij wil al onze ongerechtigheid als het ware wegbranden uit ons leven, zodat wij helemaal vrij komen van ons oude leven. Als u wilt, dat dát met u gebeurt, bid dan samen met mij het volgende gebed:

Heilige Geest,

Ik heb Uw hulp nodig.

Graag wil ik, dat mijn leven tot eer van de Here Jezus zal zijn, dat ik als een licht voor Hem in deze wereld zal schijnen, maar ik weet ook, dat ik zekere dingen moet afleggen, namelijk…..

(Ja, beste luisteraar: Dit kunt u zelf invullen: b.v. een verslaving, of jaloezie, rebellie, onreinheid of zelfzucht, enz.)

U zegt in Uw Woord, dat ik met behulp van Uw kracht deze dingen kan overwinnen.

Ik wil een beslissing nemen om deze dingen aan U over te geven, en vertrouw, dat U mij de overwinning uiteindelijk zal geven.

Ik dank U nu reeds daarvoor.

In de Naam van de Here Jezus,

Amen.

Beste luisteraar, laat het niet hierbij, maar spreek met de Heilige Geest van Jezus elke dag over de dingen waar we het vanmorgen over hadden, totdat u de overwinning hebt gekregen.

Ik wens U Zijn kracht en wijsheid toe.

Amen!